keskiviikko 10. tammikuuta 2007

Kirjaongelma

(kuva: Antti Jokela)
Kuinka monella muulla on sama ongelma kuin minulla? Loputon määrä kirjoja, kaupat ja divarit pullollaan luettavia opuksia, joihin ei millään riitä aika. On masentavaa käydä kirjakaupassa ja todeta, ettei ole A) varaa B) järkeä ostaa kaikkia niitä kirjoja, jotka omakseen haluaisi.

Olen havainnut, että tässä kaltaisteni joukossa on kahdenlaisia lukutoukkia. Niitä, jotka ostelevat sekopäisinä kustantamoiden alennuksista, kirjan ja ruusun-päivänä akateemisesta ja kassikaupalla antikvaarisista kovakantisia toisensa perään. Tämä ryhmä ihmisiä ostaa hyllyt täyteen ja kun Lundiasta loppuu tila, he ostavat lisää hyllyjä ja päätytikkaita. He eivät missään nimessä karsi hyllystään pois virheostoksia eivätkä he koskaan luovu yhdestäkään lärpäkkeestä, ei edes siitä: "Kiteeläisiä sanaparsia vuosien varrelta" -kirjasta, sillä "sen saattaa vielä yleissivistyksen vuoksi lukea". Heidän yöpöydällään on aina enemmän kuin 3 kirjaa kesken.

Sitten on se toinen joukko. He lukevat koko ajan aktiivisesti kirjojaan, mutta harvemmin ostavat niitä. He lainaavat uusimman Kjell Westön työkaverilta, tutulta tai sukulaiselta. Muuten mielenkiintoisia tai vahingossa löydettäviä teoksia he kyöräävät kotiin kirjastosta. Heidän kirjastokorttinsa magneettiraita kuluu loppuun vuodessa eikä heillä ole koskaan myöhästymismaksuja. Ja jos onkin, he maksavat ne kiireen vilkaan pois, jotta he voivat lainata taas lisää. Heille ei kerry hyllyihin turhia sanoja kansissa pölyttymään eikä heillä ole pakonomaista tarvetta ajatella, että: "kyllä minä vielä tämän luen". Jos kirja tökkää, he eivät lue sitä vaan palauttavat sen. Piste.

Itse kuulun ensimmäiseen joukkoon, joskin yritän ja haluan kovasti kuulua jälkimmäiseen. Ongelmani on vain se, että haluan omistaa! Mistä tämä sitten kertoo?

2 kommenttia:

Ihan tavallinen Outi kirjoitti...

Se kertoo siitä että sie oot materialisti ;). Niiku tääkin ois. Paitsi ettei meillä näköjään kasvateta kirjahyllyjä niin pitkään kun hyvää lattiatilaa on vielä käyttämäti.

Moi Satu :)

the boss kirjoitti...

Lattia ja sängyn alusta on hyviä sijoituspaikkoja, kunnes ne ovat täynnä. Kirjat on tehty luettavaksi, luettuna kierrätettäväksi. Divarit, kirjastot ovat pop, mutta kiehtova on myös systeemi, missä jätät kirjasi julkiselle paikalle ja muistutat löytäjää kierrättämään kirjaa edelleen. Samoin hostellien vaihtarikirjastot maailmalla ovat varsin eksoottisia.
Olipa Etelä-Afrikassa, Cape Townissa suomalainen kirjakin... eli kirjafriikkinä luen, mutta en kaipaa omistaa.